Noen interessante fakta om vinterdekk

Vinterdekk er som navnet indikerer dekk som skal brukes om vinteren. Det er noen få ting som skiller dem fra sommerdekk. En av dem er at gummiblandingen som brukes er helt annerledes; vinterdekkforbindelsen er optimalisert for å forbli myk i temperaturområdet som er overveiende i vinterperioden. Dette gjør at dekkene forblir myke og kan tilpasse seg overflaten og la gummien presses inn i mikrohulrommene i overflaten for å skape høy friksjon. Et sommerdekk ville bli hardt ved disse lave temperaturene og vil ikke kunne justere seg til overflaten. Å bruke vinterdekk om sommeren ville gjøre dekkene for myke og ville dermed slitt med en høyere hastighet.

Derfor er det veldig viktig å bytte dekk mellom sommer og vinter, slik at du har et best mulig dekk for vær- og temperaturforholdene. Sommerdekk om vinteren har du veldig lite om noen grep og vinterdekk om sommeren, og du sliter dekkene dine for fort, men du har mye grep. Med dette i bakhodet er det selvfølgelig bedre å la vinterdekkene ligge litt for lenge eller montere dem litt for tidlig i forhold til å ende opp med å ha sommerdekk når det er for kaldt eller du har skikkelig vintervær.

I tillegg til forskjellige gummiblandinger har de også en veldig annen slitebaneutforming og egenskaper. Du har på piggdekkene dine, metallpigg som stikker ut fra slitebanen, slik at du får bedre grep og trekkraft på isete overflater. Du har også en slitebane designet som er optimalisert for grep på snø, med evne til å håndtere også slaps uten å oppleve slaskplaning.

Det er flere forskrifter knyttet til piggdekk, og de er ikke tillatt i noen land, noe som kan forårsake problemer hvis du prøver å krysse landegrensene med piggdekk, så du må sjekke hva som er tillatt og hva som ikke er det. De nordiske landene regulerer også perioden hvor du kan bruke piggdekk, mens det ikke er noen begrensninger for piggfrie dekk. Så du har litt mer fleksibilitet når du har ikke piggdekk, men hvis du vil ha et best mulig grep på is, bør du velge piggdekk.

For mer informasjon om forskjellen mellom sommer- og vinterdekk, besøk: https://vianor.no/