Sjekk vinterdekkene og bytt dem hvis utseendet er utslitt

Når du stopper på bensinstasjonen er det et godt tidspunkt å sjekke dekkene dine. Du bør i utgangspunktet gjøre 3 ting. Sjekk dekkene hvordan de ser ut, dette er en såkalt visuell inspeksjon. Det krever ingen verktøy bare øynene dine og tilstrekkelig lys til å se. Å treffe fortauskanter når du parkerer eller treffer jettegryter under kjøring, kan skade dekk. Det er ofte sideveggene der du kan se skader, som kan føre til at dekkene eksploderer hvis de ikke blir overvåket. Du bør besøke en dekkstasjon for å få sjekket dekkene dine hvis du mistenker at noen av de synsfeilene kan være farlige å fortsette å kjøre med.

Deretter må du sjekke mønsterdybde. Dette gjøres ofte lettest med en mynt som kan presses inn i slitebanen og så kan du måle dybden på det. Du kan også kjøpe en slitebanemåler, som gjør det lettere å måle. De fleste har imidlertid en tendens til å bruke mynter. Dybden skal være mer enn 4 mm for at du kan fortsette å kjøre trygt. Hvis du er under 4 mm, er dekkene dine slitte og må byttes ut med et nytt sett med dekk. Dekkene vil miste mange av sine viktigste egenskaper når du går under dette terskelnivået. Risikoen for vannplaning øker og bremselengden din blir forlenget, så det er farligere å kjøre med dekk under 4 mm.

Du bør rotere dekkene dine for å være sikker på at de varer lenger, noe som betyr at du veksler dekkene mellom foraksel og bakaksel hver gang du bytter mellom sommer- og vinterdekk. Så når du tar av sommerdekkene og tar på deg vinterdekkene dine, vil du merke sommerdekkene ut fra posisjonen de hadde, og når det blir tid til å sette på sommerdekkene igjen, vil du endre posisjonen slik at dekkene foran havner i bakre stilling og omvendt.

Hvis du kjøper å kjøpe dekk som har lav rullemotstand, vil det føre til lavere drivstofforbruk, men dekkene vil også vare lenger. Så det vil ta lengre tid før dekkene blir slitt og du må kjøpe et nytt sett.

For mer informasjon om nye dekk når de gamle er utslitte, besøk: https://vianor.no/